Voor meer inlichtingen over dit onderwerp gelieve www.nuclearrisico.be te raadplegen

In elk geval mag u deze tabletten nooit op eigen initiatief innemen. U dient te wachten tot wanneer de overheid u aanraadt om ze te nemen.

Ter herinnering: stabiele jodiumtabletten beschermen de schildklier in geval van inademing van radioactief jodium. Het is namelijk zo dat de schildklier de eigenschap heeft jodium op te slaan, of dit nu radioactief is of niet. Om te verhinderen dat ingeademd radioactief jodium door de schildklier wordt opgeslagen, is het raadzaam ze op voorhand te verzadigen met niet-radioactief jodium door het nemen van stabiele jodiumtabletten. Deze bevatten enkel gewoon jodium (niet radioactief), dat zich vastzet in de schildklier en op die manier de opname van radioactief jodium verhindert. Men kan het vergelijken met een spons die zich volzuigt met zuiver water, zodat ze niet meer kan worden verontreinigd door vuil water…

Let wel op: de tabletten beschermen u enkel en alleen tegen de gevolgen van radioactief jodium, en dus niet tegen de gevolgen van eventuele andere radioactieve stoffen. Daarom is het belangrijk om de instructies van de overheid nauwgezet te volgen.

FAQ List