De “rook” die uit de koeltorens van de kerncentrales van Doel en Tihange komt is in werkelijkheid……..waterdamp.

Die waterdamp is niet radioactief want hij komt niet in contact met de primaire kring. De koeltorens maken deel uit van de tertiaire kring en worden gebruikt om de warmte af te voeren, die is ontstaan door condensatie, in de condensor, van de stoom die uit de turbines komt. Om meer te weten over de verschillende circuits in een kerncentrale, klik hier .

Het radioactief afval in gasvorm dat wordt geproduceerd tijdens de werking van een kerncentrale wordt op gecontroleerde wijze geloosd langs de ventilatieschouwen. De op die manier geloosde radioactiviteit naar de omgeving dient onder de door de Overheid vastgelegde limieten te blijven. Deze limieten liggen uiteraard veel lager dan de potentieel gevaarlijke drempelwaarden.

Koeltorens zijn trouwens niet typisch voor kerncentrales alleen: de klassieke thermische centrales of andere industriële installaties, die niet rechtstreeks door een rivier, een meer of een zee gekoeld worden, bezitten ook dergelijke torens. De elektrische STEG centrale (Stoom- En GasTurbine) in Drogenbos, dichtbij de Brusselse ring, is een mooi voorbeeld hiervan (zie foto).


Kerncentrale van Doel

De elektrische STEG centrale
(Stoom -En GasTurbine) in Drogenbos
FAQ List